חסר רכיב

מתכונים בריאים וטעימים לכל עת.

01/12/2016

מתכונים בריאים וטעימים לכל עת....
מסמך זה נכתב עבורכם מתוך אכפתיות ואהבה
שלכם בידידות
דנה צרפתי
דיאטנית קלינית בתחום תזונת תינוקות וילדים
כריכונים מקושטים עם ממרחים צבעוניים
לחתוך לרבעים פרוסות לחם (מומלץ לחם מלא או לחם ביתי) ולמרוח על כל רבע ממרח צבעוני ולסדר בצורה יפה. ניתן לקשט עם ירקות שונים ככל העולה על דמיונכם הפרוע...
ממרחים צבעוניים
אדום:
פלפלים אדומים קלויים – לחתוך את הפלפלים, למרוח בשמן זית ולפזר מלח מעל, להכניס לתנור ב-180 מעלות עד שהם משחימים מאוד, ממש נראים שרופים (כחצי שעה). להעביר לקופסא אטומה ולסגור היטב את המכסה כדי לתת להם “להזיע”. אחרי שהפלפלים התקררו מעט לקלף את הקליפה (היא תרד בקלות אחרי שהזיעה בקופסא). לטחון את הפלפלים עם שמן זית ושום וחומץ בלסמי.
עגבניות מיובשות – לפרוס עגבניות למרוח בשמן זית ולפזר מעל מלח, להכניס לתנור ב-120 מעלות לכמה שעות עד שהן משחימות. לצנן ולטחון עם שמן זית ושום.
ירוק:
טפנד זיתים – לטחון זיתים עם שמן זית ושום.
אבוקדו – למרוח אבוקדו, לסחוט מעל מיץ לימון, ולהוסיף מלח.
פסטו- לטחון כ 3 כוסות של עלי בזיליקום עם כחצי כוס צנוברים או קשיו וכחצי כוס שקדים טחונים עם כחצי כוס שמן זית וקצת מלח.
ורוד:
טחינה סלק- טחינה גולמית עם מים ולימון בתוספת סלק טרי מגורד
צהוב:
טחינה צהובה- טחינה גולמית עם מים ולימון וכחצי כפית כורכום
פלפלים צהובים קלויים – לחתוך את הפלפלים, למרוח בשמן זית ולפזר מלח מעל, להכניס לתנור ב-180 מעלות עד שהם משחימים מאוד, ממש נראים שרופים (כחצי שעה). להעביר לקופסא אטומה ולסגור היטב את המכסה כדי לתת להם “להזיע”. אחרי שהפלפלים התקררו מעט לקלף את הקליפה (היא תרד בקלות אחרי שהזיעה בקופסא). לטחון את הפלפלים עם שמן זית ושום וחומץ בלסמי.
חומוס עדשים- טוחנים עדשים כתומות מבושלות היטב שהתקררו מעט עם טחינה גולמית, לימון וקצת מלח.
חום:
חמאת בוטנים טבעית של B&D
טחינה- טחינה גולמית עם מים ולימון
שקדיה/ממרח שקדים
לבן:
גבינה לבנה/קוטג'
יוגורטחינה- חצי גביע יוגורט לבן טבעי מעורבב עם כ2 כפות טחינה גולמית
מיני פיתות בצורות
מצרכים: (כ - 40 מיני פיתות)
3 וחצי כוסות קמח מנופה (המלצה: 2 כוסות קמח מלא/כוסמין, כוס וחצי קמח לבן)
כפית מלח
2 כפיות סוכר
2 כפיות שמרים יבשים
כף שמן זית
כוס וחצי מים פושרים
חותכני עוגיות בצורות
אופן ההכנה:
מערבבים את הקמח עם המלח, השמרים והסוכר. מוסיפים בהדרגתיות את המים תוך כדי ערבוב . ממשיכים לערבב (או ללוש ביד) עד לקבלת בצק אחיד ורך.מחלקים את הבצק ל-5 כדורים.
מקמחים משטח, מרדדים כדור לעובי של 1 ס"מ ובאמצעות החותכנים קורצים צורות שונות. מסדרים את הצורות על גבי נייר בתבנית אפיה ומשהים להתפחה של 30 דקות. (ניתן לקשט עם קצת זעתר או שומשום עם קצת שמן).
בתנור שחומם מראש ל 220 מעלות, אופים את ה"מיני פיתות" למשך 8-10 דקות. בהוצאתן, יש לכסות מיד במגבת למשך כ- 15 דקות.
ניתן להגיש עם ממרחים בפנים, ירקות חתוכים וכדומה...
מאפינס מלוחים
מצרכים:
1 ורבע כוס קמח מלא/ כוסמין
3/4 כוס קוואקר (שיבולת שועל דקה)
2 ביצים
2 כפיות אבקת אפיה
רבע כוס שמן
כוס חלב
זה הבסיס של הבלילה, אליה אפשר להוסיף כיד הדמיון הטובה עליכם ירקות וגבינות. למשל: קישואים מגוררים וגבינת פטה 5%, או בטטה מבושלת מעוכה עם גבינת פטה, תירס וגבינת מוצרלה מגורדת, עגבניות מיובשות ופטה, סלק מגורר וגבינת פרומעז ועוד היד נטויה.
אופים על 180 מעלות בתנור שחומם מראש בתבנית מאפינס עד שמשחים למעלה והקיסם יוצא יבש. לפעמים, וזה תלוי בירק שמוסיפים, הם יוצאים קצת לחים למטה, אז אחרי האפיה, הופכים אותם ושמים בתנור עוד 5-10 דקות.
קרקר בטטות
מצרכים (50 קרקרים):
1 בטטה בינונית
50 גרם חמאה
2 כוסות קמח תופח (עדיף קמח מלא תופח)
כפית מלח
קצח
אופן ההכנה:
מבשלים את הבטטה במים עד שהיא מתרככת (אם מעדיפים, אפשר לאפות אותה בתנור). מועכים לפירה.
שמים בקערת המיקסר את החמאה, הקמח והמלח ומעבדים עם וו גיטרה עד שמתקבלים פירורים.
מוסיפים כוס מפירה הבטטה ומאחדים לכדור בצק. מעבירים למקרר לחצי שעה.
מחממים תנור ל-180 מעלות. מוציאים את הבצק מהמקרר, מרדדים ליריעה דקיקה וחותכים לריבועים או קורצים צורות עם חותכני עוגיות.
מפזרים מלמעלה קצח, מכניסים לתנור ואופים 8-10 דקות.
מיני פיצות קלות להכנה
מצרכים לבצק:
2 כוסות קמח כוסמין/ מלא/ לבן (אפשר גם חצי חצי)
1 גביע אשל
כפית מלח
שקית אבקת אפייה.
מצרכים לרוטב:
עגבניות מרוסקות (טבעיות או משומרות)
כפית שמן
אורגנו או עשבי תיבול אחרים לפי הטעם
לפזור על הפיצות:
גבינת מוצרלה מגורדת
טבעות זיתים
הכנת הרוטב: מחממים כפית שמן במחבת, מוסיפים את העגבניות ומבשלים ללא מכסה עד לקבלת רוטב סמיך (מצומצם). מוסיפים תבלינים לפי הטעם.
הכנת הבצק:
ללוש את החומרים היטב ליצירת בצק גמיש לרידוד. שימו לב שהבצק בהתחלה נראה יבש, אך ככל שלשים יותר הוא מגיע לרמת גמישות גבוהה. אם חסרים נוזלים, ניתן להוסיף עוד כף –שתיים של אשל לקבלת מרקם אחיד.
לאחר מכן החליטו באיזו צורה תרצו להגיש את המיני פיצות: ניתן ליצור עיגולים קטנים עם כוס, ליצור צורות שונות עם חותכני עוגיות או צורות של ערכות פלסטלינה לילדים, שבלולים או כל רעיון יצירתי אחר... מרדדים את הבצק באמצעות מערוך ויוצרים את הצורות עפ"י בחירתכם. מסדרים על גבי נייר אפייה.
לאחר מכן, באמצעות כפית מורחים את הרוטב על גבי הבצק ומפזרים מעל גבינת מוצרלה מגורדת, ניתן להוסיף גם טבעות זיתים.
אפייה בחום של 180 מעלות למשך 15-20 דקות.
כדורי/ עוגיות תמרים
מצרכים:
כ15 תמרי מג'הול מגולענים שנחלטו במיים רותחים ונטחנו בבלנדר חזק או מעבד מזון או לחילופין חבילה של תמרים בואקום שחוממו כחצי דקה במיקרוגל (להוציא מהאריזה לפני החימום.
2 כפות גדושות של שיבולת שועל
2 כפות טחינה גולמית
2 כפות שקדים טחונים
2 כפות קקאו איכותי
אופן ההכנה:
מערבבים יחד את כל המצרכים יחד עד לקבלת תערובת אחידה. יוצרים מהם כדורים או לחילופין משטחים את התערובת עם הידיים על נייר אפייה ויוצרים צורות שונות.
ניתן לגלגל את הכדורים בקוקוס או בשקדים טחונים.
מומלץ להגיש קר
שיפודי פירות/ סלט פירות
פירות צבעוניים וכיפיים שניתן לשלב -
תפוז, תותים, קיווי, אפרסמון, בננה, תפוח (כדאי לפזר עליהם קצת מיץ לימון שלא ישחירו), מנגו, ענבים, מלון, אבטיח.
יש לחתוך את הפירות בצורות שונות - עיגולים / קוביות/ חצי סהר ולשפד על שיפודים (לאחר שמשפדים מומלץ לחתוך את השפיץ של השיפוד ).
לחילופין, ניתן לחתוך את הפירות בצורות שונות ולסדר יפה בכלי גדול או בכלים אישיים סלט פירות.
חטיף פצפוצי אורז
מצרכים:
4 כוסות פצפוצי אורז מלא (100% אורז מלא, ללא סוכר ומלח)
חצי כוס דבש/ סילאן טבעי
חצי כוס "שקדיה" / טחינה גולמית
הוראות הכנה:
מחממים בסיר קטן דבש/ סילאן ושקדיה עד התמזגות, שופכים מעל פצפוצי האורז ומערבבים היטב.
מעבירים לתבנית מרובעת מרופדת בנייר אפייה, דוחסים ומשטחים היטב בעזרת כפות ידיים רטובות.
מעבירים למקפיא לשעה וחותכים לצורה הרצויה (נסו בעזרת חותכנים בצורות שהילדים אוהבים)!
גיוונים: ניתן להוסיף שומשום, זרעי פשתן, אגוזים, פירות יבשים לתערובת לפי טעמכם.
מיני מאפינס בננה וטחינה
מצרכים:
2 ביצים
2/3 כוס טחינה
1/4 כוס שקדיה
1/4 כוס מייפל או סילאן
1בננה בינונית בשלה ומעוכה היטב
מעט קינמון
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כוס אוכמניות טריות או קפואות (אפשר גם חמוציות/ תמרים חתוכים)
אופן ההכנה:
טורפים היטב את הביצים ומוסיפים את הטחינה. מערבבים היטב יחד עד שנוצרת עיסה די קשה.
מוסיפים את יתר המרכיבים למעט האוכמניות ומערבבים היטב. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות). שופכים את התערובת לתבנית שקעים או תבניות מאפינס. מוסיפים את האוכמניות לבלילה שבשקע ומשקיעים בעזרת כפית או בעזרת האצבע. מכניסים לתנור ואופים במשך כ-15 דקות, עד ששחום מלמעלה ויציב. מצננים מעט ומחלצים מהשקעים.
יוגורט עם פירות
מצרכים (כ 20 מנות קטנות):
כוס טחינה גולמית
כוס מייפל טבעי/ סילאן טבעי/ דבש
כ 2 ליטר יוגורט לבן טבעי
פירות העונה חתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ ( כ10 כוסות)
אופן ההכנה:
מערבבים טחינה ומייפל טבעי/ סילאן טבעי/ דבש בקערה לתערובת חלקה (רוטב חלבה)
מחלקים את היוגורט לכוסות הגשה יפות, יוצקים מרוטב החלבה ומפזרים מעל את הפירות.
שייק פירות ב 2צבעים
מצרכים (20 מנות):
2-3 מנגו, 2 אפרסק, 2 כוסות קוביות מלון (פירות כתומים)
כ 10 כוסות יוגורט
קרח
כ 10 בננות
כ 5 כוסות כוס פירות יער (אוכמניות או פטל, אפשר גם תותים, קפואים או טריים)
אופן ההכנה:
1. מקלפים את הפירות הכתומים וחותכים לקוביות. מכניסים לבלנדר עם חצי מכמות היוגורט כ15-20 קוביות קרח ומרסקים (אם צריך מוסיפים קצת מים) מוזגים לכוסות (אם אין בלנדר גדול וחזק, מומלץ לעשות בכמה נגלות).
2. מכניסים לבלנדר בננה, פירות יער, חצי מכמות היוגורט וקצת קרח. מרסקים ומוזגים מעל לשייק הכתום. אפשר לקשט בפרוסות בננה מעל.
ועוד כמה מתכונים נחמדים:
לחמניות ורודות
500 גרם קמח מלא
1 כף שמרים יבשים
3 סלקים בינוניים מגורדים טריים או מבושלים (אפשר גם פחות)
1 כפית מלח
2 כפות דבש
3 כפות שמן זית
200 מ"ל מים.
בקערה מערבבים קמח עם המלח מוסיפים שמרים, דבש , שמנ"ז, סלק
ומוסיפים באיטיות את המים (יתכן שלא נצטרך את כל הכמות)
זה הזמן לשים תוספות- עלים ירוקים (כוסברה, בזיליקום...)
מעבירים לקערה נקייה ומשומנת
מכסים את הקערה
מתפיחים כ 45 דקות
ועכשיו מתחילים ליצור לחמניות מניחים על ניר אפיה
מחממים תנור ל200 מעלות.
אופים 20 דקות.
פיתות מקמח מלא
1 ק"ג קמח חיטה מלא/ קמח כוסמין מלא
650 גר' מים
כף שמרים יבשים
3 כפות שמן זית
2 כפות סילאן
כפית מלח
ללוש את כל החומרים כ 10 דקות. ליצור כדור ולהתפיח בקערה מכוסה במשך כשעה וחצי.
עיצוב הפיתות:
להוריד את הבצק למשטח העבודה, ולחלק אותו ל 16 חלקים.
לכדרר כל חלק לכדור, לכסות במגבת מטבח או ניילון, ולתת מנוחה של 10-15 דקות.
לרדד כל כדור לפיתה עגולה בעזרת מערוך. כל פיתה יש להרים בעדינות ולהניח על מגבת מטבח שמונחת על מגש. מכסים את הפיתות במגבת נוספת. עד שמסיימים עם רידוד כל הפיתות הן יתפחו מעט ויהיו מוכנות לאפיה. ניתן לפזר זעתר או שומשום מעל.
מחממים תנור מראש ל250 מעלות.כשהתנור חם חם – מתחילים באפיה. מניחים פיתות בתנור על תבנית עם נייר אפייה למשך 5-7 דקות.
רק חשוב שתהיו ליד התנור ותקפידו שלא יישרף לכם.
בתיאבון!
מתכון לקרקרים ממש קלים להכנה:
3 כוסות קמח- כוסמין/שיפון/מלא- אפשר לערבב מספר סוגים
4 כפות זעתר
4 כפות שומשום
3/4 כוס שמן זית
1/2 כוס מים
מערבבים הכל עד שנהיה בצק אחיד (לא ללוש יותר מידי), מחלקים ל2 גושים. מרדדים כל גוש עם מערוך על נייר אפייה. עושים קצת חורים עם מזלג, יוצרים עם סכים ריבועים. מכניסים לתנור שחומם מראש על 180 מעלות לכ25 דקות או עד שמזהיבים.
לחם לילדי הגן
1 ק"ג קמח לבן
1 ק"ג קמח מלא
1 כף שמרים יבשים
4 כפות סוכר
1 כף מלח
חצי כוס שמן זית
חצי כוס שמן קנולה
3 כוסות מים פושרים
שמים בקערה גדולה את הקמחים, הסוכר והשמרים ומערבבים היטב.
יוצרים "בור" במרכז ויוצקים לתוכו את כל השמן וכף מלח ומתחילים בלישה כשיד אחת לשה ויד שניה יוצקת לאט את המים עד שמתקבל בצק חלק ונעים למגע. (יש ללוש את הבצק הרבה זמן).
אפשר ליצור לחמניות בצורת כדורים, נחשים מגולגלים או להניח את הבצק בשתי תבניות אינגליש קייק. לשמן את הבצק מעט ואז להתפיח בין חצי שעה לשעה.
לאפות בתנור שחומם מראש ל180-200 מעלות ל20-25 דקות.
הכנת ארטיקים:
מצרכים:
כלים לארטיקים או כוסות חד פעמי קטנות או גביעי יוגורט ריקים.
מקלות ארטיק.
מסחטת תפוזים.
תפוזים.
כמה סוגי פרי חתוכים לקוביות קטנות בקערות. למשל: ענבים, נקטרינות, שזיפים, אפרסקים, מלון, אבטיח, בננה.
הכנה:
כל ילד סוחט לעצמו מיץ מתפוז אחד.
שמים התוך הכלי לארטיק פירות חתוכים- כל ילד בוחר איזה פירות שאוהב. על זה יוצקים את המיץ תפוזים שסחטנו.
מכניסים למקפיא לפחות ל8 שעות עם השם של כל ילד.
טעים ומרענן!!
אפשר גם לטחון בבלנדר כמה סוגי פרי ולהכין ארטיקים.
אפשר לעשות ארטיק בשכבות ממלון, נקטרינה ואבטיח טחונים בבלנדר בנפרד. שמים מלון טחון, מקפיאים לכמה דקות, שמים נקטרינה טחונה עליו, מקפיאים לכמה דקות, שמים על זה אבטיח טחון ומקפיאים הכל יחד ללפחות 8 שעות.
חסר רכיב